Βασικά στοιχεία για την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία

architectural-design-prostasia-kurias-katoikias
Categories: blog

Η κυριότητα είναι κατά κανόνα πλήρης, επιτρέπεται δηλαδή πλήρως στον κύριο η χρήση και η κάρπωση του πράγματος. Κάποιες φορές όμως η κυριότητα στερείται (αποψιλώνεται) των στοιχείων αυτών και περιορίζεται στην εξουσία του κυρίου να διαθέσει το πράγμα (εξουσία διάθεσης). Στις περιπτώσεις αυτές η κυριότητα λέγεται ψιλή και το δικαίωμα χρήσης και κάρπωσης του πράγματος λέγεται επικαρπία.

Όταν συστήνεται επικαρπία, ο ψιλός κύριος διατηρεί την κυριότητα, ενώ ο επικαρπωτής έχει περιορισμένη εξουσία πάνω στο πράγμα (χρήση και κάρπωση) χωρίς να μπορεί να θίξει το δικαίωμα του κυρίου και έχοντας την υποχρέωση να διατηρεί ακέραια την ουσία του πράγματος. Η επικαρπία μπορεί να συσταθεί με σύμβαση (π.χ. πώληση, δωρεά, γονική παροχή), διαθήκη ή χρησικτησία, μπορεί να αφορά οφέλη που προκύπτουν από ένα μέρος ή από το σύνολο του πράγματος και να ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. όσο ζει ο επικαρπωτής).

Η ψιλή κυριότητα (όχι η πλήρης) μεταβιβάζεται από τον κύριο χωρίς την έγκριση του επικαρπωτή, δεν ισχύει όμως το αντίστροφο για την επικαρπία. Επειδή η επικαρπία είναι προσωπική δουλεία παύει να υπάρχει (αποσβήνεται) με το θάνατο του επικαρπωτή ή την παραίτησή του από το δικαίωμα αυτό, ενώ αν δεν ορίστηκε διαφορετικά είναι αμεταβίβαστη και ως εκ τούτου μπορεί να υποθηκευτεί.

Επικαρπία τέλος μπορεί να συσταθεί και πάνω σε δικαίωμα.

5 Comments

 1. Θα μπορούσε να μεταβιβαστει η ψιλή κυριότητα , από μητέρα σε κόρη , και να κρατηθεί η επικαρπια απο την μητέρα για φτηνή μεταβίβαση όπου στη συνέχεια να συνταχθεί ενοικιαστηριο η δωρεάν παραχώρηση απο την μητέρα στην κόρη , χωρίς δικαίωμα ανάκλησης η ακύρωσης συμβολαίου από την μητέρα προς την κόρη που έχει την ψιλή κυριότητα ?
  Ευχαριστώ.

  1. αν ο επικαρπων εχει δικαστηριο γιατι η εγγονη εκμεταλευετε το ενα ακινητο δωρεαν και θελει ο επικαρπων να κανη μεταβιβαση την επικαρπια πριν το δικαστηριο επηρεαζη την δικη ?
   Ευχαριστω

 2. Όταν ο έχων την ψιλή κυριότητα, θυγατέρα, αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποδέχονται την κληρονομιά. Ο επικαρπωτης, εν προκειμένω η μητέρα διατηρεί τα ίδια δικαιώματα?

 3. ΕΧΩ ΤΗΝ ΨΙΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 14 ΧΡΟΝΙΑ. ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ.
  Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ. ΤΩΡΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΜΟΡΦΗ ΑΝΟΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ. ΕΓΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΗΝ ΨΙΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ: ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΩΞΩ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟΥ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΚΕΙ

 4. Καλησπέρα εχω την ψιλή κυριότητα μιας αποθήκης όπου την νοικιάζω και η μητέρα μου έχει την επικαρπια και έχει ανοια,και έχω έναν αδερφό, το ερωτημα μου είναι το εξής μπορεί ο αδερφός μου να πάρει κάποιο ποσοστό από το εισόδημα της αποθήκης;;

Μετάβαση στο περιεχόμενο